Skip to content
Treningi personalne dla każdego, kto chce osiągnąć szczyt sprawności zyskując zdrowie i czas

Dna moczanowa

Dna moczanowa

Hasło, które w Polsce rozprzestrzenia się wprost proporcjonalnie do ilości barów fast foodowych, wypitego alkoholu i spożywanych słodyczy, co niestety jest również w dużym stopniu skorelowane (o zgrozo????) ze wzrostem standardu życia społeczeństwa.

Schorzenie to charakteryzuje się występowaniem nawrotnych stanów zapalnych w stawach, których powodem jest nadmiar skrystalizowanego moczanu jednosodowego (kwasu moczowego) w płynie stawowym.

Górna granica prawidłowego stężenia kwasu moczowego we krwi:

  • u mężczyzn 5,2 mg/dl;
  • u kobiet przed menopauzą 4,0 mg/dl;
  • u kobiet po menopauzie 4,7 mg/dl.

Po przekroczeniu tych wyników mówimy o dnie moczanowej, która na początku nie zawsze może być odczuwalna i jasna w diagnozie, natomiast gdy stężenie wzrośnie powyżej 7 mg/dl mowa jest o hiperurykemii i w tym wypadku robi się bardzo nieprzyjemnie!

Trochę teorii:

Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn w organizmie człowieka, który w zdrowym ciele jest wydalany z moczem, jednak w momencie, gdy kilka elementów/zachowań regularnie krzyżuje się u danej osoby, proces ten zostaje zaburzony, co skutkuje wytrącaniem się kryształków moczanowych i odkładaniu się ich w okolicach o małym ukrwieniu i obniżonej ciepłocie ciała, czyli m.in. w więzadłach, ścięgnach, dystalnie położonych stawach.

Stan zapalny spowodowany tą jednostką chorobową mocno skorelowany jest z naszymi nawykami, tym samym, mamy bezpośredni wpływ na zaostrzenie bądź wyciszenie choroby.

Konkrety:

  1. Dieta!

Głównym celem diety przy dnie moczanowej, jest ograniczenie puryn dostarczanych z pożywieniem. Co ważne:

„W badaniach NHNES III przeprowadzonych w USA w latach 1988–1994 w grupie 14 809 osób nie zaobserwowano zależności między stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi a zawartością białka ogółem w diecie. Natomiast stwierdzono dodatnią zależność między stężeniem kwasu moczowego w surowicy a spożyciem mięsa i owoców morza oraz ujemną ze spożyciem chudych produktów mlecznych.”

W skrócie nie chodzi o białko w ogóle, a jedynie o konkretne produkty, które powodują zwiększenie kwasu moczowego we krwi. Idąc dalej:

„Spożycie produktów roślinnych bogatych w związki purynowe, takich jak groszek, fasola, soczewica, fasolka szparagowa, szpinak i grzyby, nie było związane ze wzrostem stężenia kwasu moczowego we krwi, a co za tym idzie, nie zwiększyło ryzyka dny moczanowej.”

 

  1. Alkohol!

    W wiele badaniach wykazano, że wzrost spożycia alkoholu, mocno wpływa na podniesienie stężenie kwasu moczowego. Co ciekawe, okazuje się, że duże znaczenie ma rodzaj spożywanego alkoholu i tak największe szkody powoduje piwo i napoje spirytusowe z zastrzeżeniem, że spożycie piwa wiązało się z ponaddwukrotnie częstszym występowaniem dny moczanowej niż w przypadku napojów spirytusowych! Jedynie wino przeszło pozytywnie weryfikację, ponieważ w tym wypadku nie stwierdzono zależności między spożyciem wina a występowaniem dny.

  2. Słodycze!

    Kolejnym nie mniej ważnym czynnikiem wpływającym na poziom kwasu moczowego jest wysokie spożycie cukru i słodyczy! Fruktoza bezpośrednio wzmaga degradację adeniny, co prowadzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi, natomiast glukoza stymuluje sekrecję insuliny, co prowadzi do hiperinsulinemii, co wpływa na reabsorbcję kwasu moczowego i sodu w cewkach nerkowych i obniżenie ich wydalania z moczem. Dodatkowo glukoza i fruktoza mogą być częściowo metabolizowane do kwasu mlekowego, który również hamuje wydalanie kwasu moczowego z moczem.

  3. Intensywny wysiłek fizyczny!

    Następnym ważnym i jednocześnie ciekawym w tym zestawieniu elementem mogącym podwyższyć stężeniem kwasu moczowego we krwi jest wysiłek fizyczny! Konkretnie chodzi o intensywny wysiłek fizyczny, czyli taki który oparty jest o procesy beztlenowe, ponieważ wskutek glikolizy beztlenowej wzrasta stężenie kwasu mlekowego, który hamuje wydalanie ksantyny i kwasu moczowego z moczem. Osobom z dną moczanową/hiperurykemią zaleca się wysiłek o małej intensywności tzw. wysiłek tlenowy,  którego głównym substratem energetycznym są kwasy tłuszczowe!

 

Zawartość związków purynowych w najpopularniejszych produktach spożywczych!

 

Produkty spożywcze o najwyższej zawartości związków purynowych (> 400 mg kwasu moczowego:100 g)

Produkty spożywcze o średniej zawartości związków purynowych (od 100 do 400 mg kwasu moczowego:100 g)

Produkty spożywcze o najniższej zawartości związków purynowych (do 100 mg kwasu moczowego:100 g)

 

Główne zalecenia w leczeniu dny i hiperurykemii:

  • ograniczenie spożycia produktów bogatych w przyswajalne związki purynowe (mięso, owoce morza);
  • zmniejszenie spożycia alkoholu (piwo!), cukru i słodyczy;
  • spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, owoców, mleka i przetworów mlecznych oraz olejów roślinnych i ryb;
  • wypijanie dużej ilości płynów;
  • dbałość o uzyskanie/utrzymanie prawidłowej masy ciała;
  • unikanie głodówek i szybkiego odchudzania;
  • unikanie intensywnego wysiłku fizycznego (zalecana umiarkowana aktywność!)

 

Podsumowując, dna moczanowa i hiperurykemia zbierają żniwo wśród coraz większej liczby osób, dlatego warto w momencie okresowych badań kontrolować również poziom kwasu moczowego we krwi, ponieważ wczesna diagnoza może zaoszczędzić masę bólu i komplikacji.

 

Cytaty i wskazówki z książki: zbiorowe, Opracowanie. „Dietoterapia.” Wydawnictwo Lekarskie PZWL.